През не съвсем билзкия септември 2017 г. Народното събрание провежда избор

...
През не съвсем билзкия септември 2017 г. Народното събрание провежда избор
Коментари Харесай

Кои са хората на ГЕРБ във ВСС и какво следва, дори да се обърнат срещу Гешев?

През не напълно билзкия септември 2017 година Народното събрание провежда избор за членове на Висш съдебен съвет. Съветът, който до ден сегашен взема решение всичко за съдбната система, встъпва на 3 октомври тогава. А кара и до днес вследствие на два фактора - неизбирането на политическа квота от бързо сменилите се няколко Народни събрания и едно решение на Кконституционния съд, което даде приоритет на правната сигурност в страната, пред мандатността.

Изискването за квалифицирано болшинство от 160 гласа в Народно събрание, с цел да се избере член на политическата квота в Съвета, вместо до по-голяма представителност, докара до откровени достлуци и изцяло безпринципни сделки на мрачно сред партиите.

Така през 2017 година ГЕРБ получава 4 квоти, Българска социалистическа партия - 3, а Движение за права и свободи и " Обединени патриоти " - по два (при последните и двамата са предложение на " Атака ", т.е. не може да се отхвърли на опитния политик Волен Сидеров, че знае към кои органи да има апетити, б.а.).

Дори да приемем, че Мария Габриел има откровеното предпочитание да сваля Иван Гешев, кои се предложенията на партията, която я издигна, в настоящия Съвет - единственият орган, който има право да се произнася по кадрови въпроси.

Безспорно, най-разпознаваем, определен мигновено преди време за представляващ Съвета, както и за началник на бюджетната комисия, е Боян Магдалинчев. Бившият зам.-председател на Върховен административен съд, към този момент е бил член на Съвета. През 2017 г. не съумява да влезе като избирателен член - от самите съдии, по тази причина незабавно ГЕРБ го вкарва през парламентарната квота.

Магдалинчев обаче е " тежка " артилерия на монолитното болшинство и до момента не е изпаднал нито един път в разнобой с тезите (и темите), които пазят управлението на прокуратурата, ГЕРБ, Движение за права и свободи и прилежащите им " медии ". Най-пресният образец бе, че съвсем в 9 ч. сутринта реагира с декларация след така наречен атентат против Иван Гешев.

Един възможен " катарзис " на Магдалинчев би бил същинска вест!

Член на Висш съдебен съвет по предложение на ГЕРБ е и Вероника Имова. Бившата висша съдийка от Върховен касационен съд постоянно държи пламенни речи - постоянно в посока на решенията, които взима монолитното болшинство. Тя взе участие в три от най-важните комисии - Комисия по атестиране и състезанията, Комисия " Дисциплинарна активност " на Съдийската гилдия и правната комисия.

Бившатна районна прокурорка на Пловдив (спомнете си кой беше предходният основен прокурор) Гергана Мутафова е нещо като хай-тек острието на прокуратурата. Тя получи тематиката с прекровянатено на правосъдната карта и надлежно - Единната осведомителна система на съдилищата от предходния съвет, където надалеч по-съмнително послушни хора като Калин Калпакчиев и Елка Атанасова се занимаваха с това.

Мутафова неразделно поддържаше правата линия, когато синхронизирано Данаил Кирилов и Иван Гешев започнаха атака - в последна сметка сполучлива! - против остарялата система за инцидентно систематизиране на делата.

Това бе тематиката, известна като " обърнатите файлове " на Данаил Кирилов, която приключи с одит, който пък бе... засекретен. И по този начин и не бе изнесено нито едно доказателство за " ковид в правосъдната система " или за това че " 5 години не сме имали правораздаване " - все твърединя на... основния проверяващ и обвинител № 1 в страната, който би трябвало да я пази.  

Гергана Мутафова е компактно зад Гешев по всички тематики, свързани със системата, както е и началник на европроекта, по който към момента се доизгражда упоменатата Единна информационна система на съдилищата (ЕИСС)

Само симпатичната някогашна бургаска окръжна прокурорка Калина Чапкънова може да се каже, че не е от " хората които диктуват решенията " - или най-малко по този начин наподобява в профил.

Тя бе видимо любимка на Сотир Цацаров, като водеше следствието за терористичния акт в Сарафово. Той си остана на подследственост в Бургас, делото течеше в Спецсъда, само че - въпреки закононарушението да е ужасяващо - надали бе от кой знае каква правна трудност да се издействат неоправдателни присъди на двамата ливански причинители - Мелиад Фара и Хасан ел Хадж Хасан.

Иначе Чапкънова е неслучайна - тя е персонално предложение на Цветан Цветанов, Данаил Кирилов, наследилата го след това като " парвно острие " на ГЕРБ Анна Александорва и други
Сметки
Дори четиримата да се извърнат в посоката, " указана " от Мария Габриел (или някой различен над нея), това надали може да докара до кой знае какви исблъсъци. Освен в случай че мистична мощ не обърне гласовете на 9-имата (толкова са на процедура - другояче би трябвало да са 10) членове на Прокурорската гилдия, с изключение на Гешев. А прокурорите не е да не са се потвърдили, че елементарно " взимат завоите ", подтиквани от всякакви сили...
 Дори прокурорската гилдия, която издигна Гешев, мистично да се обърне - това няма да е задоволително. Снимка Българска телеграфна агенция
Обаче, даже към тях да се прибавят 2-та гласа на потвърдилите се опозиционерки - Атанаска Дишева и Олга Керелска,  " сметките " още веднъж не излизат.

Вариантите са два - с цел да се стигне до 17 - цифрата за импийчмънт, което е закрепено в конституцията, би трябвало синхрон с гласовете на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Атака ", които също са в съвета. Нещо което, надали ще е невероятно, защото те от дълго време са показали отлична синергия по значими тематики.

Другият вариант е в дадената към този момент поръчка от последната година - че може болшинството, изискуемо за импийчмънт,  да се смъкна на нормално, т.е - 13 души. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР